Drie, Driehoek, Drievuldigheid

DEEL II

Ik heb al gezegd dat het wel doenbaar is voorbeelden van triades te geven [29], maar dat iedereen die even goed zelf kan opzoeken in naslagwerken. Belangrijker lijkt het mij enkele voorbeelden van iconografische afbeeldingen te geven, waarbij ik voor wat het Christendom betreft naar Timmers verwijs die, weliswaar zonder afbeeldingen erbij te voegen, toch een goed overzicht geeft [30].

De volgende afbeeldingen tonen drie voorbeelden van triades, waarvan de eerste volledig abstract is: de drie in elkaar verstrengelde driehoeken waar ik het reeds eerder al even over had.

scan3a scan3b scan3c

De volgende afbeelding toont naast de opvallende driehoek in het midden (men lette ook op het maçonnieke schietlood) ook een opvallende drievoudige structuur.

scan4

Hierna ziet u een reeks middeleeuwse wapenschilden, waarbij het opvalt dat vaak drie maal herhaalde figuren optreden.

scan5

Dan volgen drie voorbeelden van emblemen, waarin de vorm van een driehoek met de punt naar boven opvalt. Deze emblemen stammen, zoals de meeste, uit de barokperiode (17de, begin 18de eeuw), een tijdperk waarin veel terug te vinden is dat ook in de vrijmetselarij zal opduiken.

scan6a scan6b scan6c

In twee andere voorbeelden, deze keer uit alchemistische geschriften, waarin zowel de drievoudige structuur opvalt, als de lumineuze delta bovenaan, waarin met wat goede wil reeds de maçonnieke drie puntjes gezien kunnen worden.

scan7a scan7b

En daarmee heb ik ook al de drie elementen genoemd, die in deze middenafdeling aan bod zullen komen: Christendom, alchemie en vrijmetselarij.